Tijdens het Friends of Search 2016 event dat deze maand in Amsterdam heeft plaatsgevonden, heeft Marcus Tober (oprichter en CTO van Searchmetrics) een presentatie gegeven over de ranking factoren van het Nederlandse Google domein (www.google.nl). Searchmetrics beschikt over een enorme set aan relevante data over zoekresultaten en SEO factoren, hetgeen zij gebundeld hebben in een onderzoek naar de belangrijkste ranking factoren in 2016. De uitkomsten van dit onderzoek, delen we graag (in voor iedereen begrijpelijke taal) in ons blogartikel van deze week. Zonder afbreuk te doen aan de boodschap: houd wel rekening met het feit dat aangetoonde correlatie in het onderzoek niet gelijk staat aan een direct effect op jouw zoekresultaten.

SEO factor 1: Content

Het zal niemand verbazen dat blijkt dat het aantal woorden content op een pagina een belangrijke SEO factor is. Content die waardevol en relevant is voor de doelgroepen van jouw website, wordt door Google beloond met goede zoekmachine posities op de relevante zoekwoorden. Het onderzoek van Searchmetrics heeft uitgewezen dat de top 10 zoekresultaten binnen Google gemiddeld 1500 woorden per pagina bevatten, let wel: relevantie staat nog altijd voorop. Dus liever 300 relevante woorden, dan 300 relevante woorden aangevuld met 1200 woorden ter opvulling om aan de (aanbevolen) situatie van 1500 woorden te komen.

Naast het ideale aantal woorden, wijst het onderzoek uit dat de top 10 Google zoekresultaten gemiddeld een paginatitel hebben van 53 karakters, waarbij het plaatsen van het focus zoekwoord in de paginatitel geen effect meer lijkt te hebben. Ten slotte heeft dit onderzoek uitgewezen wat de gemiddelde URL lengte is om een goede positie binnen Google te kunnen bereiken, de top 10 zoekresultaten hebben gemiddeld een url lengte van 51 karakters. De stelregel is dan ook: ‘hoe korter en beknopter de url hoe beter de prestaties’.

Content is een van de belangrijkste SEO factoren binnen Google Nederland in 2016

SEO factor 2: User Experience

Gebruiksgemak is in de afgelopen steeds bepalender geworden bij het bepalen van de zoekresultaten en zal de komende jaren nóg belangrijker worden voor de vindbaarheid. Binnen de categorie ‘User Experience’ blijkt het aantal interactieve elementen de SEO factor met de hoogste correlatie. Concreet betekent dit, dat hoe meer mogelijkheden de websitebezoeker op een pagina heeft tot interactie hoe groter de kans op een hoge zoekwoordpositie is. Als voorbeeld wordt in het onderzoek een hypotheekverstrekker aangehaald die zowel een rekentool, veel informatie en een hypotheekvergelijking beschikbaar heeft in vergelijking met een website die deze elementen niet heeft. Het laat zich raden dat de website met de interactieve elementen in dit voorbeeld beduidend beter rankt in Google. Ook video integratie, integratie van een webwinkelomgeving en het plaatsen van afbeeldingen boven de spreekwoordelijke “vouw” hebben een positief effect op de zoekmachine posities.

Ten slotte is het aantal interne links op de pagina in dit onderzoek een zeer bepalende SEO factor gebleken, waarbij een groter aantal interne links een positief effect heeft. Deze interne links vormen als het ware een spinnenweb naar relevante informatie op andere pagina’s binnen de website. Door het plaatsen van interne links naar de meest relevante pagina’s voor jouw doelgroepen, wordt eveneens een hiërarchie aan Google doorgegeven welke website content het belangrijkst is binnen jouw website.

De SEO factor User Experience is de laatste jaren steeds belangrijker geworden en zal nog belangrijker worden

SEO factor 3: Sociale interactie

Reeds veel besproken, en in het onderzoek van Searchmetrics is nu ook aangetoond dat interactie op social media een positieve invloed heeft op de zoekwoordposities. Het onderzoek toont positieve correlaties bij een grotere interactie op Google+, Pinterest, Facebook én Twitter. Hiermee is dus bewezen dat interactie met jouw doelgroepen op de relevante social media kanalen effect hebben op de organische resultaten binnen Google. Dus wanneer je interessante content hebt om jouw doelgroepen te bereiken op jouw social media kanalen: DOEN!

Interactie op social media is een bewezen SEO factor in 2016!

Benieuwd hoe de marketing specialisten van Shadow Internet Solutions deze onderzoeksresultaten in de praktijk brengen? Nodig ons uit voor een kop koffie en we vertellen je graag hoe!

Summary
Article Name
Onderzoek naar de belangrijkste SEO factoren in 2016
Description
De belangrijkste ranking factoren in 2016 volgens onderzoek van Searchmetrics, benieuwd hoe deze SEO factoren toegepast kunnen worden op uw website?
Author

Related Post

Leave a Comment