Zoals in onze eerdere blogs reeds behandeld, zijn er vandaag de dag meer dan 200 SEO factoren van invloed op de zoekmachineprestaties van je website of webshop. Wanneer je aan de slag gaat met SEO optimalisatie, ben je dan ook van al deze factoren afhankelijk.

 

In het totale zoekmachine algoritme weegt de ene factor zwaarder dan de ander, waarbij uiteindelijk de optelsom van alle losse delen de zoekresultaten bepaalt. Om deze reden is het aan te raden om keuzes te maken op welke factoren je de SEO activiteiten gaat ontplooien. Wanneer je relatief nieuw bent met zoekmachine optimalisatie, is het slim om op zoek te gaan naar de quick-wins op gebied van SEO. In dit blogartikel behandelen we veelvoorkomende SEO quick-wins op gebied van website techniek. Deze belangrijke technische SEO factoren dragen substantieel bij aan de zoekmachine prestaties van jouw website of webshop, en zijn bovendien met een relatief beperkte investering in tijd te verhelpen!

1. Zorg voor schone URL’s

Een veelvoorkomende fout, is het hebben van een onduidelijke URL structuur. Wanneer je website opgebouwd is uit onduidelijke URL’s, dan kan dit er voor zorgen dat Google de website niet goed plaats in de SERP (SERP staat voor ´Search Engine Results Page´, in het Nederlands spreekt men ook wel over de ´zoekmachine resultaat pagina´. Wanneer je er voor zorgt dat je duidelijke ofwel “nette” URL’s gebruikt, is de inhoud van de pagina duidelijker voor zowel de bezoeker als voor Google. Een voorbeeld van een ´schone URL´  zoals de bezoekers en Google het graag zien:  https://shadowis.nl/online-marketing/ ten opzichte van een ´slechte URL´: http:/www.voorbeeld.nl/diensten/index.jsp?category=legal&id-patents die voor zowel de bezoeker als voor Google vooral verwarring schept.

2. Lever een sitemap.xml aan

Hoewel het aanleveren van een sitemap.xml aan Google tot de standaard procedure van een websitebeheerder zou moeten behoren, spreken we uit ervaring dat het merendeel van de websites en webshops geen sitemap.xml verzonden heeft naar Google. Echter, als het voor iemand relevant is om te weten hoe je website in elkaar zit dan is het Google wel! Door een sitemap.xml aan te leveren laat je Google weten uit hoeveel URL’s jouw website bestaat, zodat Google weet hoeveel pagina’s er geïndexeerd moeten worden. Via onderstaand voorbeeld geven we stapsgewijs aan hoe je eenvoudig een sitemap.xml aan kunt leveren voor een WordPress website.

  1. Download de Yoast SEO plugin voor WordPress (indien de Yoast SEO plugin reeds geïnstalleerd is, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan;
  2. Wanneer de plugin geïnstalleerd is, klik dan op ‘SEO’ in het linker WordPress menu en daarna op sitemap;
  3. Vink het vakje aan om automatisch een sitemap.xml te laten genereren door de Yoast plugin;
  4. Check of je sitemap succesvol aangemaakt is door te surfen naar je domeinnaam/sitemap.xml (bijvoorbeeld  https://shadowis.nl/sitemap.xml) en kijk of er een sitemap.xml aanwezig is;
  5. Gelukt? Log dan in op je search console account (Google webmastertools) en navigeer naar de website waar je de sitemap.xml hebt toegevoegd;
  6. Klik vervolgens in je dashboard op het kopje sitemaps (helemaal rechts in beeld), je navigeert nu naar een pagina waarbij rechtsboven een rode knop zichtbaar is met ´sitemap toevoegen/testen´;
  7. Plak nu de toevoeging sitemap.xml achter de URL die weergegeven wordt en druk vervolgens op ´sitemap testen´ om de URL te koppelen.

Als de test succesvol doorstaan is, zal je sitemap automatisch verzonden worden naar Google!

3. Verwijder alle ‘broken links’ ofwel ‘dode links’

Iedere link op je website is bepalend voor de linkwaarde van de betreffende pagina, simpel gezegd: hoe meer links er naar een betreffende pagina verwijzen hoe beter de linkwaarde (en daarmee de relevantie voor de zoekmachines) van deze pagina kan zijn. Een ‘broken link’ kan dan ook een zeer negatief effect hebben op de linkstatus van de pagina waar naar doorverwezen wordt. Een veelvoorkomend voorbeeld: de homepagina van je website bevat een link naar een categoriepagina, waar vervolgens verschillende links naar de productpagina’s uit gaan. Stel je voor dat de link vanuit de homepagina naar de categoriepagina niet goed ingesteld staat, zal dit niet alleen een slechtere linkwaarde voor je categoriepagina opleveren maar zorgt het tegelijkertijd ook nog voor een slechtere linkwaarde van je productpagina’s.

Om je te helpen om ‘broken links’ op jouw website op te sporen, zijn er verschillende mooie tools beschikbaar:

  • De gratis Google Chrome extensie ‘check my links’ stelt je in staat om met een druk op de knop alle links van de websitepagina te checken. Wanneer de check voltooid is, zullen alle foutieve links als 404-fout weergegeven worden waarna deze links via het CMS van je website aangepast kunnen worden zodat deze weer functioneren.
  • Xenu is een perfecte tool in het geval dat je een uitgebreide website ofwel webshop hebt, aangezien je met de ‘check my links extensie’ iedere pagina afzonderlijk moet checken. ‘Xenu’ scant de website of webshop volledig en brengt in kaart of alle links nog naar behoren functioneren. Indien de tool een ‘broken link’ constateert, wordt dit in een overzicht weergegeven waarna de foutieve URL’s via het CMS aangepast kunnen worden.

4. Maak gebruik van de canonical tag

Google straft zogenaamde ‘duplicate content’ (ofwel gedupliceerde content) af in het samenstellen van de zoekresultaten. Echter komt het vaak voor dat je website of webshop ‘duplicate content’ bevat zonder dat je dit zelf door hebt. Gedupliceerde content kan ontstaan wanneer er gewerkt wordt met filters of categorieën, zeker wanneer je een webshop of webshopmodule hebt schuilt hier een gevaar in. In veel gevallen is het namelijk zo dat wanneer een websitebezoeker een filter aanklikt, de paginacontent in theorie op twee verschillende pagina’s hetzelfde blijft (gebruik van een filter heeft namelijk effect op de pagina-URL). Google ziet dit als ‘duplicate content’, aangezien er feitelijk sprake is van twee verschillende URL’s. De meest simpele oplossing om ‘duplicate content’ te voorkomen, is het gebruiken van de ‘canonical tag’.

Stel dat de Shadow website, om wat voor reden dan ook, meerdere pagina’s zou bevatten met exact dezelfde content dan kan middels het toevoegen van de ‘canonical tag’ doorverwezen worden naar de primaire pagina over dit onderwerp. Door het juist instellen van deze ‘canonical tags’ zal Google het “hergebruiken” van de content niet beschouwen als ‘duplicate content’. Een ‘canonical tag’ ziet er in de broncode als volgt uit: <link rel=”canonical” href= “https://shadowis.nl/online-marketing/” .

5. Zorg voor uniek gevulde title tags en meta descriptions

Aansluitend op het voorkomen van ‘duplicate content’ in de website teksten, is het gebruiken van een dubbele ’titel tag’ of ‘meta description’ ook een veel voorkomende fout. Het is dus erg belangrijk om al je websitepagina’s te voorzien van een unieke ’titel tag’ en ‘meta description’. Daarnaast gebeurt het vaak dat de ’title tag’ en/of ‘meta description’ niet wordt ingevuld, waardoor deze omschrijvingen automatisch door het CMS worden gegenereerd. Het gevolg: wanneer de ’titel tag’ en ‘meta description’ op meerdere pagina’s automatisch gevuld wordt door het CMS, is de kans groot dat het CMS automatisch dezelfde omschrijving genereert. Zowel gedupliceerde websiteteksten als gedupliceerde omschrijvingen worden afgestraft door Google, gelukkig kan dit probleem eenvoudig verholpen worden:

  1. Log in op je search console en open de website die je wilt checken;
  2. Navigeer naar ‘Zoekopmaak’ in het menu en selecteer ‘HTML-verbeteringen’. In dit overzicht staan alle dubbele ‘meta descriptions’ en ’title tags’, maar ook de ontbrekende en de te lange of te korte beschrijvingen;
  3. Klik op een van de gegeven opties om een overzicht te bekijken van alle ‘meta titles’ of ‘meta descriptions’ die dubbel worden gebruikt;
  4. Pas de duplicate of ontbrekende ’title tags’ en ‘meta descriptions’ aan via het CMS van je website of webshop..

6. Verwijder alle mogelijke HTML fouten

In de broncode van een website of webshop kunnen verschillende fouten ontstaan, zonder dat je dit hoeft te zien op de website zelf. Het oplossen van mogelijke problemen is een redelijk technische aangelegenheid, waardoor je mogelijk de hulp nodig zult hebben van een deskundig webdeveloper. Omdat het niet oplossen van geconstateerde HTML fouten wel een aanzienlijk negatief effect heeft op de zoekmachineprestaties van je website of webshop, is het belangrijk om de HTML status van je website te checken. Ook hier is een gratis tool beschikbaar voor, namelijk de W3C Markup Validation Service. Het werkt erg eenvoudig: vul je website-URL in en druk op check. Alle errors die geconstateerd worden, zou je door kunnen sturen aan een webdeveloper. Hoe minder HTML fouten je hebt, hoe beter dit is voor je website en de zoekmachine prestaties!

7.  Optimaliseer de gebruikerservaring en snelheid van je website

Last but not least, bied je websitebezoeker een zo goed mogelijke website ervaring! Met de gratis tool Google Pagespeed Insights kan de gebruikerservaring en de snelheid van je website geanalyseerd worden. Nog mooier: deze tool geeft je direct concrete tips hoe je de gebruikerservaring en snelheid van je website kunt optimaliseren. Op basis van deze tips weet je dan ook direct wat je aan moet passen om een betere gebruikerservaring te realiseren voor je websitebezoeker, hetgeen door Google beloond wordt met betere zoekmachineprestaties.

Veel succes met het toepassen van de besproken quick wins op gebied van technische SEO optimalisatie. De online marketing specialisten van Shadow Internet Solutions geven graag deskundig advies over de quick wins op gebied van SEO voor jouw website, neem contact op voor een adviesgesprek.

Summary
Article Name
Quick-wins voor technische SEO optimalisatie
Description
Waar te beginnen op gebied van technische SEO optimalisatie van jouw website of webshop? Deze quick-wins zorgen voor een vliegende start op weg naar betere zoekmachine prestaties.
Author

Related Post

Leave a Comment