Door de enorme populariteit van Facebook in Nederland vragen steeds meer bedrijven en organisaties zich af hoe zij Facebook kunnen gebruiken om hun potentiële doelgroepen te bereiken. Vandaag de dag zijn maar liefst 9,6 miljoen Nederlanders actief op Facebook, waarvan er zelfs maar liefst 6,8 miljoen dagelijks actief zijn op dit social media platform (!). Bovendien groeit het gebruik van Facebook nog altijd in Nederland. Een jaar geleden kende Nederland 9,4 miljoen Facebook gebruikers, een aantal dat het afgelopen jaar met 200.000 groeide naar 9,6 miljoen Nederlandse gebruikers. Deze groei is voornamelijk gerealiseerd door een toename in het aantal Facebook gebruikers onder 65-plussers en 80-plussers. Ondanks het feit dat er weinig groeipotentieel meer aanwezig is onder jongeren, liet ook de leeftijdscategorie 15-19 jarigen in het afgelopen jaar een groeiend aantal Facebook gebruikers zien.

Shadow Internet Solutions - Hoe kun je direct aan de slag met social media marketing?

Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat Facebook en social media in het algemeen steeds meer verantwoordelijk zijn voor het genereren van bezoekersverkeer naar websites. Waar voorheen Google verantwoordelijk was voor vrijwel al het websiteverkeer, is de rol van belangrijkste verkeersbron vandaag de dag weggelegd voor social media kanalen. Uit onderzoek van Shareaholic blijkt namelijk dat social media kanalen een groter aandeel hebben in het genereren van websiteverkeer dan het aandeel van zoekmachines. Deze interessante feiten bij elkaar opgeteld, maken het hoog tijd om in ons online marketing blog aandacht te besteden aan de mooie marketing mogelijkheden die vandaag de dag op Facebook aanwezig zijn.

Facebook biedt prachtige en uitgebreide mogelijkheden om jouw doelgroepen op locatie, demografie, interesses en gedrag heel gericht te benaderen met een uitgebreid pallet aan advertentiemogelijkheden. Doordat Facebook gebruikers veel persoonlijke gegevens bekend maken binnen Facebook, kan dit als adverteerder gebruikt worden om je advertenties zo gericht mogelijk te vertonen aan de mensen die jij wilt bereiken! Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je advertenties te tonen aan Facebook gebruikers binnen een straal van 30km van jouw bedrijfslocatie, binnen een bepaalde leeftijdscategorie, met specifieke interesses die matchen met jouw bedrijfsactiviteiten en werkzaam zijn binnen een bepaalde branche. De mogelijkheden om hierin te filteren zijn zo’n beetje onbeperkt, waardoor jouw advertenties precies terecht kunnen komen bij degenen waar deze advertenties het meest relevant voor zijn.

Om te voorkomen dat jouw eerste ervaringen met Facebook adverteren zullen zorgen voor een negatieve eerste indruk, delen we graag 12 tips om succesvol van start te gaan met Facebook adverteren:

Facebook marketing tip 1: Definieer doelstellingen en bepaal je strategie

In de eerste plaats is het belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen wat het zogenaamde ‘social USP’ van je bedrijf is. Wat maakt jouw organisatie en het aanbod dat je hebt uniek en welk uniek kenmerk moeten je volgers tussen de oren knopen? Zodra je duidelijk in beeld hebt welk ‘social USP’ jouw organisatie te bieden heeft, is het belangrijk om dit in te zetten om de door jou gedefinieerde doelen te bereiken. Enkele doelstellingen die jij als organisatie zou kunnen hebben zijn : bereik van x-aantal personen, naamsbekendheid vergroten (binnen een gestelde regio / periode), genereren van reviews, leads genereren ofwel sales genereren.

Facebook marketing tip 2: Focus op zoveel mogelijk interactie

Het filter dat verantwoordelijk is voor het tonen van Facebook updates aan Facebook gebruikers kent volgens Facebook zelf duizenden factoren. Aangezien het onmogelijk is om je te richten op een dergelijk aantal factoren, is de volgende formule een goede leidraad: affiniteit (relatie met Facebookgebruiker) * gewicht (reacties, likes, shares, reviews enz) * verval (wanneer geplaatst / laatste interactie). Zonder deze filtering zou een gemiddelde Facebookgebruiker zo’n 1500 berichten per dag te zien krijgen, een aantal dat (nagenoeg) geen gebruiker op dagelijkse basis zal bekijken.

Facebook marketing tip 3: Maak gebruik van je Facebook omslagfoto

Veel te veel bedrijven gebruiken een nietszeggende foto (zonder call to action) als omslagfoto, zorg dat jouw omslagfoto de boodschap die jij aan je volgers mee wilt geven ondersteunt. In de ideale situatie gebruik je de omslagfoto van jouw organisatie om je ‘social USP’s’ te benadrukken. Daarnaast is het erg effectief om een call to action toe te voegen aan je omslagfoto, zodat jouw volgers direct een voor jou belangrijke actie kunnen ondernemen. Vergeet vooral je omslagfoto ook niet te checken op mobiele apparaten, Facebook wordt namelijk het meest gebruikt op mobiel!

Facebook marketing tip 4: Besteed aandacht aan het realiseren van recensies

In de eerste plaats hebben Facebook reviews een zeer positief effect op de betrouwbaarheid die jij als organisatie uitstraalt richting (potentiële) klanten. Zorg er wel altijd voor dat de reviews die jij als organisatie krijgt, ook echte reviews zijn (deze beoordelingen zijn natuurlijk eenvoudig te herleiden). De Facebook reviews worden getoond naast de zoekresultaten binnen Google en zijn daarnaast bepalend voor de positie die jouw organisatie in zal nemen binnen Facebook zoeken (www.facebook.com/services).

Facebook marketing tip 5: Gebruik Facebook intensief en consistent

Door het filter dat we eerder besproken hebben, zullen jouw updates absoluut niet als spam gezien worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het 1x per dag plaatsen van een Facebook bericht optimaal is (gekeken naar bereik en interactie). Hetzelfde onderzoek toont aan dat het bereik en de interactie aanzienlijk afneemt wanneer je als organisatie vaker dan 1x per dag ofwel minder dan 2x per week een bericht plaatst op Facebook. Let wel: kwaliteit en relevantie dient altijd prioriteit te krijgen boven de kwantiteit van je berichten.

Facebook marketing tip 6: Plan je berichten op basis van je pagina statistieken (en benchmarks)

Houd rekening met het tijdstip en de dag waarop jij jouw Facebook berichten plaatst. Door de statistieken van jouw bedrijfspagina te analyseren, ontdek jij op welke tijdstippen jouw volgers het meest actief zijn op jouw Facebook pagina (en dus de kans op interactie het grootst is). Wanneer we kijken naar de statistieken van Facebookgebruik in zijn totaliteit, kan geconcludeerd worden dat er tussen 14:00 uur een 23:00 uur meer Facebook gebruikers online zijn terwijl minder bedrijven tussen deze tijden berichten plaatsen. Dit zou (afhankelijk van jouw doelgroepen) dus een interessant gegeven kunnen zijn!

Facebook marketing tip 7: Focus op de connectie met jouw doelgroepen

Veel bedrijven verkiezen het plaatsen van commerciële content boven het “connecten” met hun doelgroepen. Houd rekening met de 80/20 regel waarbij jouw Facebook berichten 80% branding en 20% sales gerelateerd zijn. Neem daarnaast de wijze waarop jij iemand aan zou spreken in de kroeg of bij een netwerkbijeenkomst als uitgangspunt van jouw tone-of-voice op Facebook.

Facebook marketing tip 8: Gebruik foto’s waarop mensen te zien zijn

Veel bedrijven plaatsen enkel foto’s waarop producten, ruimtes of gebouwen te zien zijn. Echter is de mens boven alles een sociaal wezen, waardoor de uitspraak ‘mensen trekken mensen‘ ook van toepassing is voor de wijze waarop jouw ideale Facebook bericht er uit zou moeten zien. Vele onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat het gebruik van foto’s waarop mensen jouw producten of diensten zichtbaar gebruiken een positief effect heeft op de interactie met jouw organisatie.

Facebook marketing tip 9: Gebruik Facebook als videokanaal voor je video content

Facebook heeft de doelstelling uitgesproken om groei te realiseren als video kanaal, waardoor Facebook video’s beter zullen presteren dan andere vormen van video content. Door je productvideo’s of andere vormen van video content dus te plaatsen als Facebook video in plaats van het doorplaatsen vanuit YouTube ofwel Vimeo zul je een groter bereik realiseren.

Facebook marketing tip 10: Maak gebruik van de specifieke targeting mogelijkheden van Facebook

Bij het plaatsen van een advertentie wordt nog te vaak de fout gemaakt dat de adverteerder een veel te brede doelgroep selecteert, omdat ze ‘allemaal wel interesse zouden kunnen hebben’. Met de mooie targeting mogelijkheden binnen Facebook adverteren is het echter zonde om zogenaamd “met hagel te schieten”. Door verschillende doelgroepen gespecificeerd te benaderen, kunnen de prestaties en het gedrag van deze doelgroepen geanalyseerd worden om jouw online uitingen op basis van deze analyses te kunnen optimaliseren.

Facebook marketing tip 11: Meten is weten op Facebook: plaats het Facebook-pixel op je website

Om je marketing initiatieven zo optimaal mogelijk in te richten, is het erg belangrijk om te meten wat jouw initiatieven je opleveren. Door het Facebook-pixel aan jouw website toe te voegen, krijg je inzicht in het bezoekersverkeer dat door jouw Facebook activatie gegenereerd is. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal aanmeldingen of downloads op je website meten en is het mogelijk om jouw websitebezoekers dankzij het pixel in Facebook te bereiken met jouw advertenties.

Facebook marketing tip 12: Benader mensen die jouw website hebben bezocht via Facebook

Dankzij het Facebook-pixel kunnen bezoekers van jouw website namelijk door middel van retargeting benaderd worden via Facebook. Het feit dat deze mensen op jouw website zijn geweest, geeft natuurlijk aan dat zij een bepaalde interesse in jouw organisatie of haar producten hebben. Hierdoor zullen jouw Facebook advertenties gericht worden aan potentiële klanten die dus eerder interesse getoond hebben in jouw organisatie en haar producten.

 

Mocht je na het lezen van dit blog overtuigd zijn geraakt van de waarde die Facebook adverteren voor jouw organisatie kan hebben, maar heb je behoefte aan hulp of advies? Onze online marketing specialisten geven graag deskundig advies over de mogelijkheden die u met Facebook adverteren kunt benutten. Neem contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.

 

 

Summary
Article Name
12 Facebook Marketing tips
Description
Facebook stelt je in staat om interactie te hebben met de doelgroepen van jouw organisatie. Deze 12 tips helpen je om succesvol van start te gaan met Facebook adverteren.
Author

Related Post

Leave a Comment