Migreren van Magento 1 naar Magento 2
Wat is Magento?
Veel webshops van zowel kleine als grote ondernemers maken gebruik van Magento. Dit is een zeer populair e-commerce platform. Het geeft online verkopers de mogelijkheid om een webshop te maken waarbij ze controle hebben over het uiterlijk, de functionaliteit en de inhoud van hun webshop. Het is heel eenvoudig om de webshop naar wens aan te passen.In 2008 werd Magento voor het eerst gelanceerd. Enige tijd later, eind 2015, werd Magento 2.0 gelanceerd waarbij een hoop verbeteringen zijn aangebracht. Zo zijn bijvoorbeeld de snelheid en vindbaarheid verbeterd, je kunt je CMS thema aanpassen met de nieuwe Visual Design Editor en je kunt de standaard interface-elementen zoals de navigatie zelf aanpassen. Een hoop voordelen dus, maar toch heeft nog lang niet iedere webshop de mirgatie van Magento 1 naar de nieuwe versie doorgevoerd. Dit is wel een belangrijke stap om te nemen aangezien Magento 1 vanaf juni 2020 niet meer wordt ondersteund. Een migratie is daarom onvermijdelijk.

Migratie Magento
De nieuwe versie ziet er heel anders uit dan Magento 1. Het is een geheel nieuw e-commerce platform waardoor je je webshop direct kan gaan verbeteren met behulp van de nieuwe functionaliteiten.

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden voordat je de migratie gaat uitvoeren:

  • Bepaal wanneer de lancering van je nieuwe webshop moet plaatsvinden
  • Bepaal welke functionaliteiten je wil gaan gebruiken
  • Kies een nieuw thema of bouw je oude thema opnieuw op
  • Migreer alle data van Magento 1 naar de nieuwe versie

Bepaal wanneer de lancering van je nieuwe webshop moet plaatsvinden
De migratie neemt circa 4 tot 6 maanden in beslag. De duur is afhankelijk van de extensies, functionaliteiten en het migratieproces. Het is daarom aan te raden om de migratie niet te laten plaatsvinden in de periode dat je veel bezoekers in je webshop verwacht.

Bepaal welke functionaliteiten je wil gaan gebruiken
Het kan zijn dat sommige huidige functionaliteiten die je gebruikt niet meer functioneel zijn na de migratie. Zoek dit van tevoren uit en bepaal welke functionaliteiten je wil en kan behouden. Ook is het aan te raden om uit te zoeken welke functionaliteiten de performance beïnvloeden. Via de admin van Magento 1 kun je zien welke modules je hebt geïnstalleerd.

Kies een nieuw thema of bouw je oude thema opnieuw op
Je zal ook een nieuw thema moeten kiezen of je oude thema opnieuw moeten opbouwen. De nieuwe versie is namelijk een geheel nieuw platform. Het opnieuw opbouwen van je oude thema kost wel aardig wat tijd en moeite. Wellicht is het daarom handiger om te kiezen voor een nieuw, gemoderniseerd thema. Afhankelijk van jouw wensen heb je een paar opties:

Installeer een ready-to-apply-thema: dit kost weinig tijd;
Creëer het design van je webshop opnieuw. De bezoekers van jouw webshop zien dan geen verschil met de vorige versie van jouw webshop;
Maak een compleet nieuw en modern design voor je webshop. Als je dit moeilijk vindt, kun je dit ook laten uitbesteden.

Migreer alle data van Magento 1 naar Magento 2
Tot slot de allerbelangrijkste stap: alle huidige data van je webshop migreren naar je nieuwe webshop. Deze migratie kan, zoals hierboven genoemd, veel tijd kosten. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid data die je hebt. Hoe meer data, hoe meer tijd de migratie in beslag zal nemen.

Je kan de data onderverdelen in drie categorieën:

  1. Producten en categorieën
  2. Klanten en adressen
  3. Orders en facturen

Exporteren en importeren met behulp van CSV
Hierboven staat een genummerde lijst met categorieën. De eerste twee daarvan, kun je vanuit Magento 1 exporteren naar CSV via system –> export/import –> export. Helaas is het niet mogelijk om deze CSV zo direct te importeren naar Magento 2 vanwege een afwijkende indeling en omdat sommige velden anders heten. Hierdoor moet je de CSV aanpassen. Dit kun je doen met behulp van Open-Office. Open-Office is een gratis te gebruiken kantoorpakket en lijkt een beetje op Excel. Dit programma is fijn om te gebruiken als je bijvoorbeeld werkt met HTML documenten of spreadsheets wil maken. Je kunt er dus ook je CSV bestanden in openen en bewerken.

Verder moet je na de migratie alle productattributen die je voorheen had handmatig aanmaken in de nieuwe omgeving. Had je in je webshop een dropdown button? Dan moet je hiervoor ook de waarden aanmaken. Doe je dit niet, dan werkt de CSV import niet. De categorieën die je hebt, kun je wel gewoon importeren. Waar je dan wel rekening mee moet houden, is het aanpassen van de data van deze categorieën. Zodra je klaar bent met het aanpassen van het bestand en het maken van de attributen, kun je de data importeren naar de nieuwe versie van Magento.

Voor het importeren van afbeeldingen, orders en facturen dien je gebruik te maken van de Magento Migratietool. Daarover lees je hieronder meer.

Magento Migratietool
Met deze speciaal ontwikkelde tool kun je de belangrijkste data overzetten. Je doorloopt drie fases bij het overzetten van de data via deze tool. Allereerst configureer je de instellingen. De instellingen van je oude webshop emigreer je naar je nieuwe webshop. Daarna worden alle data verhuisd van je oude webshop naar je nieuwe webshop. Tot slot is de mirgatietool voorzien van een zogenoemde Delta-functie. Dankzij deze functie worden alle gegevens die vlak voor de lancering zijn toegevoegd (bijvoorbeeld klantdata en recente orders) overgeheveld.

Er bestaat wel een kans dat je tijdens het importeren te maken krijgt met foutmeldingen. Hierbij kun je denken aan tabellen en kolommen die niet overeenkomen en dat het formaat van de data moet worden gewijzigd. Dit is een redelijk complex proces. Om dit op te lossen, moet je fout voor fout herstellen en daarna de import opnieuw starten. Het scheelt wel dat de migratietool relatief snel is waardoor je snel een groot aantal producten kunt verhuizen.

Is de migratie magento afgerond? Dan kan de webshop live!

Related Post