De mogelijkheden om met je onderneming te adverteren op social media kanalen worden steeds omvangrijker. In dit artikel behandelen we een viertal populaire social media kanalen die relevant zijn voor nagenoeg iedere onderneming: Facebook, Instagram, YouTube en SnapChat. Om tot effectieve advertentie initiatieven op social media te komen, is het belangrijk om een goed doordachte social media strategie op te stellen. In deze strategie maak je duidelijke keuzes die afgestemd zijn op de wijze waarop de doelgroepen de social media kanalen gebruiken.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat slechts zo’n 10% van de Nederlanders een adblocker heeft geïnstalleerd, waardoor online adverteren nog altijd een zeer groot bereik heeft. Uit hetzelfde onderzoek blijkt, dat ongeveer 70% van de respondenten aangeeft niet of nauwelijks te letten op online reclame. Dit is precies waar de kracht van adverteren op social media van pas komt: naast het feit dat de mogelijkheden van social media advertenties enorm zijn, kan er heel gericht op interesses getarget worden waardoor de juiste mensen bereikt worden met de activaties van je onderneming. En een niet geheel onbelangrijke onderzoeksconclusie: social media advertenties hebben een 55% hogere response dan  andere vormen van online adverteren. Hoogste tijd om aan de slag te gaan met een effectieve social media strategie dus!

Stel de doelgroepen centraal

Of het nu gaat om SEO, AdWords of social media activaties, de doelgroepen centraal stellen is een trend op gebied van online uitingen die ook de komende jaren nog primair van toepassing zal zijn. Het lijkt voor de hand liggend, de ervaring leert ons echter dat het merendeel van de bedrijven niet in staat is om vanuit de doelgroepen te denken en in plaats daarvan voornamelijk vanuit zichzelf en het product te denken. Wanneer je wilt zorgen voor effectief gebruik van de social media kanalen, is het echter essentieel om het denken vanuit de doelgroep te allen tijde als primair uitgangspunt te hanteren. Denk eens goed na over de wijze waarop jouw onderneming tot op heden de social media kanalen heeft gebruikt, wordt er vanuit je eigen organisatie en producten gedacht of ben je in staat om primair vanuit je doelgroepen te denken? Wat het antwoord op deze laatste vraag ook is, het volgende stappenplan helpt je om op eenvoudige wijze richting te geven aan een goede social media strategie voor je onderneming.

1. Welk social media kanaal sluit het best aan op je doelgroepen?

De gebruikers van de social media kanalen die we in dit artikel behandelen, verschillen wezenlijk per kanaal. Breng je doelgroep(en) in je social media strategie nauwkeurig in kaart, zodat deze doelgroepen effectief bereikt kunnen worden op het juiste kanaal. Indien jouw primaire doelgroep bestaat uit mannen en vrouwen ouder dan 25 jaar, dan sluit Facebook hier qua gebruikers het best op aan. Richt jouw onderneming zich echter op jongeren, zouden de advertentie mogelijkheden op de kanalen Instagram en Snapchat beter aansluiten op deze doelgroepen.

Naast het in kaart brengen van de leeftijdscategorie van jouw primaire doelgroep, is het erg belangrijk om de interesses van je doelgroepen te omschrijven. Bij het adverteren op social media kan namelijk getarget worden op interesses van de gebruikers. Zo is het bij Facebook bijvoorbeeld mogelijk om te selecteren welke andere Facebookpagina’s jouw doelgroep ‘liket’, zodat jouw advertentie aan deze Facebook gebruikers getoond zal worden.

2. Denk na over de functie van het social media kanaal waar je actief op gaat zijn

De social media kanalen die in dit artikel behandeld worden, zijn wezenlijk verschillend in functionaliteit. Het is erg belangrijk om in je social media plan te omschrijven op welke wijze jouw organisatie een passende invulling geeft aan deze de functionaliteit van het kanaal. Een voorbeeld van hoe het niet moet is recent gegeven door Mayonaisemerk Hellmann’s, die als een van de eerste adverteerders op Instagram ingesprongen zijn. Echter werd er niet goed nagedacht over de primaire functie van Instagram als social media kanaal: het tonen van visuele creativiteit.

Door het gebruik van een weinig inspirerende foto als Instagram advertentie, slechts twee foto’s in het Instagram account en als kers op de taart een niet-ingevulde bio sloegen zij de plank volledig mis. Moraal van het verhaal: denk goed na over de primaire functie van het social media kanaal en de wijze waarop jouw organisatie hier invulling aan kan geven.

3. Welke advertentievorm sluit het best aan op de boodschap?

Adverteren op sociale media is adverteren midden in de belevingswereld van de doelgroepen. Door de geavanceerde segmentatie mogelijkheden, ben je in staat om specifieke doelgroepen te benaderen met advertenties die specifiek ingericht zijn om deze doelgroepen. De advertentiemogelijkheden op social media zijn dynamisch en veelzijdig, waardoor de juiste keuze zal zorgen voor het meest effectieve bereik.

Een mooi voorbeeld van een organisatie die slim omgaat met deze mogelijkheden is een ‘best practise’ van fastfoodketen Mc Donalds. Iedere keer dat een SnapChat-gebruiker in de buurt van een van de vestigingen kwam, kreeg de gebruiker de mogelijkheid om een foto-filter te gebruiken met de welbekende frites en Big Mac. Een opvallende advertentievorm die perfect aan sluit bij de belevingswereld van jongeren, de primaire doelgroep die zich begeeft op SnapChat.

4. Denk na over social influencers die jouw boodschap over kunnen brengen

Sinds mensen zowel offline als online een overload aan informatie beschikbaar hebben, wordt de invloed van social influencers steeds groter. Onderzoek van Nielsen wijst uit dat 92% van de respondenten earned media, mond-tot-mond reclame of aanbevelingen van familie en vrienden, meer vertrouwt dan betaalde boodschappen. Influencers spelen hierin een steeds grotere rol, omdat zij op een persoonlijke manier hun volgers aanspreken. Daarnaast worden zij door de volgers als experts op een bepaald gebied gezien, ofwel als rolmodel waar men graag mee geassocieerd wil worden. Zo zijn er viaYouTube en Instagram duizenden social influencers te vinden die een groot bereik hebben binnen de doelgroepen van jouw organisatie.

Onderzoek welke social influencers passen bij jouw organisatie en de doelgroepen aanspreken die jouw organisatie aan wil spreken. Wanneer je een influencer benaderd met jouw boodschap, is het belangrijk om deze vrij te laten in wat zij met deze boodschap doen. Je dient als bedrijf dan ook open te staan om eerlijke kritiek te ontvangen op het product ofwel je diensten.

5. Stel een social media beheer plan op

Het hebben van een social media kanaal is een ding, maar actief zijn en actief blijven op het kanaal is voor veel organisaties een probleem. Het is dan ook belangrijk om reeds vooraf te bepalen welke personen verantwoordelijk zullen zijn voor het beheer van het social media kanaal en op welke wijze zij deze werkzaamheden uit voeren. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat bijna 70% van de Nederlanders meerdere keren per dag de social media kanalen checkt. Wanneer je als bedrijf dus besluit om met een social media kanaal te starten, is het zaak om het kanaal met regelmaat (bij voorkeur dagelijks) bij te houden.

Dit betekent niet dat er dagelijks nieuwe content gerealiseerd en geplaatst moet worden, echter is het wel zaak om snel een gepast antwoord te kunnen geven op reacties en berichten van gebruikers op de social media kanalen. Dit betekent automatisch ook, dat het beheer van een social media kanaal in de dagelijkse werkzaamheden van de medewerkers verweven zal moeten worden.

Succes met het ontwikkelen van jouw social media strategie, de online specialisten van Shadow Internet Solutions staan graag klaar om je middels deskundig advies vooruit te helpen. In het geval dat hier behoefte aan is, neem dan direct contact met ons op!

Summary
Article Name
Ontwikkel een effectieve social media strategie.
Description
Om tot effectieve social media activaties te komen, is een social media strategie erg belangrijk. Dit stappenplan helpt je om eenvoudig een social media strategie op te stellen.
Author

Related Post

Leave a Comment