De ontwikkelingen op gebied van technologie en daarmee de internetbranche volgen elkaar in een moordend tempo op, waardoor veel bedrijven de ontwikkelingen niet of nauwelijks bij kunnen benen. Natuurlijk betekent dit automatisch, dat ook de SEO standaarden constant in ontwikkeling zijn. “Zoekmachine God” Google brengt gedurende het jaar verschillende updates uit aan de zogenaamde zoekalgoritmes, waardoor de factoren die bepalend zijn voor de SEO zoekresultaten voortdurend in beweging zijn.

 

Om het nieuwe jaar met de juiste SEO mindset in te gaan, blikken we in dit artikel terug op de belangrijkste updates die in het jaar 2015 de revue gepasseerd zijn en kijken we vooruit naar de ontwikkelingen die in 2016 plaats zullen vinden. Zoals van Google verwacht mag worden, hebben zij wederom precies genoeg informatie vrij gegeven om de ontwikkelingen in het nieuwe jaar te kunnen voorspellen (en bovenal net niet concreet genoeg om het onderwerp van gesprek in online marketingland te zijn!).

Update 1 – Google introduceert zelflerende en realtime systemen

De grootste update die we in 2015 hebben mogen begroeten, is de introductie van RankBrain. Simpel gezegd is RankBrain een systeem dat zelf leert om verbanden te leggen waarmee de zoekintentie van zoekopdrachten begrepen kan worden. De focus ligt dus minder op zoekwoorden, en primair op zoekintentie. Concreet zal dit gaan betekenen, dat ook langere en minder specifieke zoekopdrachten op termijn betere zoekresultaten zullen geven doordat het RankBrain systeem dankzij zijn zelflerende karakter steeds slimmer zal worden.

Update 2 – Google ververst het Penguin Algoritme

Een veel besproken en eveneens vaak aangekondigde update is de verversing van het Penguin Algoritme. Penguin is het systeem van Google waarmee de backlinks van websites gecontroleerd worden. In het geval dat er op je website te veel onrelevante links (die duiden op spam) aanwezig zijn, kan dit namelijk een Penguin sanctie opleveren. Deze sancties kunnen resulteren in slechtere zoekmachine posities, tot zelfs het compleet onzichtbaar zijn in de zoekmachineresultaten (BMW heeft hier ooit mee te maken gehad). Google heeft reeds aangekondigd dat het Penguin systeem vanaf begin 2016 realtime zal gaan draaien, waardoor de backlinkstatus realtime in beweging zal zijn en eveneens realtime beoordeeld zal worden door Google.

Update 3 – Google focust op zoekintentie en kwaliteit

Zowel de Penguin update als de RankBrain update worden door Google uitgevoerd vanuit de focus op de zoekintentie en het bieden van kwaliteit. Wanneer we kijken naar het meten van kwaliteit, is de update van het Panda Algoritme een zeer bepalende ontwikkeling. Google blijkt reeds sinds de zomer van 2015 bezig te zijn met de update van dit algortime (Panda 4.2), waarbij geconcludeerd kan worden dat dit een dermate uitgebreide update is dat men er bij Google nog altijd mee bezig is. Het Panda Algoritme categoriseert websites op basis van de kwaliteit van haar webpagina’s. Factoren die van belang zijn binnen het Panda Algoritme zijn onder anderen het linkprofiel van de website, gerelateerde zoekopdrachten het percentage terugkerende bezoekers en het bounce percentage. Tips om deze factoren te verbeteren lees je in ons eerdere artikel over het analyseren en optimaliseren van de usablity van jouw website.

Update 4 – Google beloont mobielvriendelijkheid

2015 is het jaar geweest waarin er meer zoekopdrachten uitgevoerd werden via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, dan via desktops en laptops. In april van 2015 heeft Google hier reeds op ingespeeld met een nieuwe SEO factor, de mobielvriendelijkheidsscore. Tot op heden is dit voornamelijk van invloed geweest op zoekopdrachten die via een mobiel apparaat werden gedaan, maar men kan er vergif op innemen dat in 2016 ook de zoekresultaten op desktop en laptop hierin meegenomen zullen worden. Via de Google Insights tool kun je eenvoudig de mobielvriendelijkheidsscore van jouw website berekenen, zodat je direct inzicht hebt hoe jouw website presteert op mobielvriendelijkheid.

Update 5 – Gebruiksvriendelijkheid staat voorop voor Google

Niet alleen op mobiele apparaten wordt de gebruiksvriendelijkheid steeds belangrijker voor Google, duidelijke navigatiemogelijkheden, het voorkomen van foutmeldingen en het voorkomen van gebroken links zijn bepalend voor de zoekmachineprestaties van jouw website. Het ligt in de lijn der verwachting dat Google in 2016 de gebruikersstatistieken zoals de CTR, het bounce percentage, de populariteit van je content en je social media activiteit zwaarder mee gaat wegen. Deze statistieken geven namelijk inzicht in de gebruiksvriendelijkheid en de mate waarin invulling gegeven wordt op de zoekintentie van de gebruiker. Concreet voorbeeld: neemt de bezoeker na het doorverwijzen door Google uitgebreid de tijd om de inhoud van de landingspagina te bekijken en navigeert de bezoeker vervolgens verder naar andere pagina’s binnen de website, dan is dit een duidelijk teken aan de wand voor Google dat er goed invulling gegeven wordt aan de zoekintentie van de bezoeker.

Concrete SEO tips voor 2016

Er zit een duidelijke lijn in de updates die in 2015 uitgebracht en aangekondigd zijn. Kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid staan bovenaan de agenda van Google. Door rekening te houden met deze tips, zul je in 2016 op de juiste manier aan de slag gaan (of blijven) met jouw zoekmachine optimalisatie strategie:

  1. Is je website nog niet mobielvriendelijk, dan is het nu ècht tijd dat je website ingericht wordt voor mobiel gebruik! Naast het feit dat vandaag de dag meer dan 50 procent van de zoekopdrachten verricht wordt op mobiele apparaten, zal de mobielvriendelijkheidsscore steeds bepalender gaan worden voor de zoekresultaten.
  2. Focus op een perfecte websitetechniek, dus geen foutmeldingen en geen gebroken links meer in 2016!
  3. Bied je bezoeker waardevolle content in plaats van “zoekwoordspam” om beter gevonden te worden. De zoekintentie zal een steeds bepalendere rol gaan spelen op gebied van SEO optimalisatie.
  4. Neem interactieve elementen op binnen je website zoals video’s, podcasts en social media activaties. Het integreren ervan wordt in 2016 steeds beter gewaardeerd en daardoor eveneens beloond door Google.

Behoefte aan aanvullend deskundig advies, of wil je aan de slag om de online prestaties van je onderneming te optimaliseren? Neem contact op met de marketing specialisten van Shadow Internet Solutions!

 

 

Summary
Article Name
Zoekmachine optimalisatie anno 2016
Description
Ga het jaar 2016 met de juiste SEO mindset tegemoet dankzij de terugblik op de zoekmachine optimalisatie ontwikkelingen van 2015 en SEO tips voor 2016!
Author

Related Post

Leave a Comment